Vertaisoppimisen uudet muodot: Toisilta oppimisen festivaali

Jos kaikki tuntemasi ihmiset tulisivat kirjastoon opettamaan jotakin, mitä he osaisivat opettaa? Yksi opettaisi sinulle vesiväreillä maalaamista, toinen korttelijuhlien järjestämistä, kolmas sienien tunnistusta, neljäs Pecha Kucha-tekniikkaa, viides koodaamista ja kuudes ekologisen elämäntyylin alkeita. Onko sinulla erityistaitoja tai tietoja, joita haluaisit opettaa toisille? Jaa osaamistasi festareilla! Opit lisää itsekin.

Oppimista vertaisten kesken

Koska me kaikki osaamme jotakin, jota joku toinen haluaa oppia, järjestää kaupunginkirjasto yhteistyössä Demos Helsingin kanssa kolmipäiväisen Toisilta oppimisen festivaalin, jossa osaaminen päästetään irti. Opettajien ei tarvitse olla oppiaineensa kunnioitettuja asiantuntijoita – koulussamme opettavat vertaiset, jotka osaavat kertoa, mikä heidän opettamansa asian oppimisessa on ollut heille henkilökohtaisesti arvokasta. Koulussa opettavat sellaiset ihmiset kuin sinä. Festivaali totetettiin jo kertaalleen elokuussa 2012, katso esimerkkiä: http://www.kouluschool.org/ . Nyt festari räätälöidään kirjastoon sopivaksi.

Festarin elementtejä:

• Teemat ja opetettavat aiheet: luodaan yhdessä osallistujien kanssa, tehdään alusta asti yhdessä, teemat voivat olla kaikkea ajattelun taidosta flamenco-tanssiin, twitterin käytöstä maallemuuttajan selviytymispakettiin sekä virkkaamisesta e-kirjanlukulaitteiden kokeiluihin
  • Paikka: Koulu-festivaali valtaa jonkin kirjaston tilat
  • Kesto: pe-su, viikonlopun yli, kertaluontoinen tapahtuma
  • Ajankohta: elokuu, koulun alkamisen aikaan
  • Kumppanit: Demos Helsinki, Me Kans, mahdollinen mediayhteistyökumppani, kyvykkäät & aktiiviset yhteisöt
  • Budjetoitava summa: 20 000 euroa

Esimerkkejä kaupunkilaisten unelmista:

Kollektiivisen älyn noodi. | Demoksen koulu-konseptia nonstoppina. | It’d be nice if young deisgners would get a chance in the library, like a platform. | Kirjasto järjestää kursseja, aktiviteetteja ja tilaisuuksia oppimiselle. | Kirjasto tarjoaa mahdollisuuksia kokoontua ja perustaa erilaisia sosiaalisia ryhmiä.  |  Tutustu kaikkiin