Rentoutuminen, hiljaisuus ja slow: Suvanto – rajaton tila mielen virkistäytymiseen

Kirjasto luo keskelle kaupungin sykettä arjen suvantopaikan, uudentyyppisen slow-tilan, joka toimii kuin eliksiiri kaupunkilaisten mielelle – hoitaa, ravitsee, antaa energiaa. Suvanto on myös kannanotto kertakäyttöelämää vastaan läsnäolon ja hetkessä elämisen puolesta. Suvanto nostaa hyvinvointia ja elämän laatua. Ihmiset etsivät paitsi vauhtia ja extreme-elämyksistä, myös kestäviä ja pelkistettyjä elämyksiä (real simple).

Rentoutuminen ei Suvannossa tarkoita pelkkää nukkumista, lepäämistä tai löhöilyä, vaan on tietoista häiritsevien ajatusten katkaisemista ja ulkoisten ärsykkeiden poistamista mielestä ja kehosta. Rentoutuminen on luova tila. Useimmiten rauhoittuminen toimii arkisena avaimena uusille ajatuksille. Käynti Suvannossa on voimakkaasti moniaistinen kokemus. Tila on 1. avoin, 2. valoisa/ läpinäkyvä, 3. yhteisöllinen, 4. harmoninen, 5. leikkisä. Tilan luomiseen käytetään esim. äänisuihku/ äänentoistoteknologiaa, (videoteosten) projisointikalvoja, toisaalta luonnon elementtejä, valaistusratkaisuja sekä pehmeitä materiaaleja (tyynyjä, mattoja etc.) Suvantoon astutaan kengittä.

Otteita Suvannon ohjelmasta

Mediaatiomatka onneen – ohjattua meditaation harjoitusta, keskitytään onnellisiin ajatuksiin, Aivospa, joogan eri genrejä, mindfulness-tunteja, taijita, Rauhan julistus – uudistaen Turun joulurauhan julistuksen perinnettä hauskasti ja kekseliäästi

Palvelun elementtejä

• Paikka: vielä avoin
  • Kesto: pidennetty viikonloppu to-su, auki esim. klo 12-20
  • Ajankohta: pidennetty viikonloppu to-su, touko-kesäkuu
  • Kumppanit: sopivat oppilaitokset ja yritykset sisustusarkkitehtuurin ja muotoilun aloilta, rentoutumistekniikoiden, joogan, taijin, aivospan ohjaajat, video- ja mediataiteilijat
  • Budjetoitava summa: 33 000 euroa

Esimerkkejä kaupunkilaisten unelmista:

Rauhaa ja tilaa ajatuksille! | Päiväuneksintapaikka ja tyynylukusali. | Paikka uusimpien teknologioiden opiskeluun. | Meditointihuone., jossa opastetaan tulijoita täydelliseen hiljaisuuteen.  | Hiljaisuuden avuoa citykihinän keskelle!  | Kirjasto voisi johdattaa ihmisiä hiljentymien kautta oman itsen äärelle. | Leppoistamisen tekniikoita kiireen keskelle. Kuinka kirjasto voisi olla slow?  |  Tutustu kaikkiin unelmiin!