Lukukokemusten näkyväksi tekeminen: Kuinka kirjat liikuttavat meitä

Kirjallisuus on avain muistoihimme. Tietyt kirjat liittyvät merkityksellisiin hetkiin tai ihmisiin elämässämme. Nuo kirjat pystyvät vielä vuosien jälkeen tuomaan elävästi mieleemme muistoja ja tunnelmia. Suosikkikirjamme itkettävät ja naurattavat, saamme niistä uudenlaista ajattelemisen aihetta. Nuo teokset tuovat tullessaan toisaalta vaikeita ja vähän kryptisiä viestejä meille itsellemme – tai toisaalta ne ovat yksinkertaisuudessaan ihastuttavan oivaltavia. Suosikkikirjoillamme on yksi yhteinen piirre – ne välittävät voimakkaan elämyksen, tunteen. Ne sananmukaisesti liikuttavat meitä, joskus jopa fyysisesti. Me kirjastossa haluamme kertoa kirjoista, jotka ovat koskettaneet meitä. Me haluamme kosketuksen jatkuvan.

Ole hot4kauno – tunne lukemisen ilo, suru, pelko, läsnäolo

Löydät kirjastoista iPadejä, jotka toimivat porttina lukukokemusten maailmaan – samat suositukset löydät myös verkosta osoitteesta helmet.fi/vinkit. Selaamalla iPadjeä voit lukea kirjaston työntekijöiden ja kaupunkilaisten lukukokemuksia ja -suosituksia. Hot4kauno -palvelun teemat ovat:

• Lue nämä, jos haluat muistaa, miltä tuntuu olla rakastunut
  • Lue nämä, jos tavoittelet vähän iloa – parempaa fiilistä, kiitollisuuspuuskia
  • Lue nämä, jos haluat pelon poluille ja selkäpiin karmimaan
  • Lue nämä, jos sinua kiinnostaa ihmisluonnon energioista viha
  • Lue nämä, jos haluat kokea olevasi osa jotain suurempaa ja tuntea läsnäoloa
  • Lue nämä, jos haluat lohdutusta suruun

Halutessasi voit lisätä sovellukseen viestin siitä, miten jokin kirja on liikuttanut sinua. Voit liittää suositukseesi hashtagin #rakkaus/hot4kauno, #ilo/hot4kauno, #pelkohot4kauno, #viha/hot4kauno, #läsnäolo/hot4kauno tai #suru/hot4kauno sekä kirjan kansikuvan (jos sinulla on mobiililaite). Joistain kirjoista vain tietää esimerkiksi vatsassa, että tästä seuraa jotain yllättävää. Toisista taas tietää sydämen tienoilla, että tämä on niin minun juttuni. Kerro se muillekin! Seuraa – miten omat lukukokemukset liikuttavat muita.

Palvelun elementtejä:

• Paikka: Pilottina 3-5 kirjastoa Helsingissä
  • Verkko ja tila: Sovellus, joka toimii sekä kirjastotilassa iPadeillä että HelMet.fi-verkkosaitilla
  • Kesto: Kokeillaan 6kk, katsotaan, miten lähtee käyntiin
  • Kumppanit: Sitoutetaan kirjailijoita, kirjallisuuskriitikoita ja –toimijoita, kirjabloggaajia, lukupiirejä ja harrastajayhteisöjä mukaan
  • Budjetoitava summa: 35 000 euroa

Esimerkkejä kaupunkilaisten unelmista:

Kirjat, levyt ja leffat muuttuvat isommiksi, kun tiedämme miten ne ovat liikuttaneet muita. | Kirjapankki, josta löytyisi lukevien ihmisten suosituksia eri tyylilajeista. | Kirjastonhoitajilla on aikaa lukea ja vinkata niitä kävijöille. | Semmoinen keskustakirjasto, jossa on avoseinä, missä on suosituksia kirjoista mielen mukaan, esim. “Jos sun tekee mieli muistaa, miltä tuntuu olla rakastunut”. | Unelmien kirjastossa ei ole tekijää eikä lukijaa, vaan kirjasto on yhdessä tehty muisti ihmisten aarteista. | Vinkkaava post-it-lappu. Olet lukenut jotakin, mikä kosketti sinua. Haluat kosketuksen jatkuvan. Laita kirjan nimi post-it-lappuun ja lappu seuraavalle löydettäväksi. Joku löytää…  |  Tutustu kaikkiin unelmiin!