Kirjallisuuden uudet konseptit: Lost and found – nykykirjailijat herättävät henkiin klassikot

Kuuluisassa esseessään “Why Read the Classics?” Italo Calvino kirjoittaa: “The classics are books that exert a peculiar influence, both when they refuse to be eradicated from the mind and when they conceal themselves in the folds of memory, camouflaging themselves as the collective or individual unconscious.” Miten tämä Calvinon kuvaama “erityinen vaikutus” tuntuu kirjailijassa? Lost & found -sarja tuo yhteen klassikot ja nykykirjailijat. Uuden polven kirjailijat valitsevat omat klassikkosuosikkinsa ja kertovat, miten ne ovat vaikuttaneet heidän elämäänsä ja kirjailijantyöhönsä.

Jokaisessa illassa kohtaa yhteensä kolme nykykirjailijaa ja kolme klassikkoa. Illan juontaa kirjallisuuden tuntija ja sanataiteen kova ammattilainen. Kirjasto nostaa esiin sellaista vanhaa kirjallisuutta, mitä mediassa ei esitellä ja mitä ei voi ostaa kirjakaupoista. Ikuinen kysymys siitä, mikä on yleissivistyksen kannalta suositeltava klassikkopaketti on aina kiinnostava.

Kirjasto on varannut paikan päälle lainattavaksi esittelyssä olevia klassikoita. Luvassa on myös leikkimielinen kilpa. Kirjailijat valmistavat iltaa varten klassikopitsauksen. Pitsauksen voittaa kirjailijoista se, joka onnistuu saamaan aikaan eniten kirjalainoja  – eli innostettua yleisön saman tien klassikon ääreen.

Open mic – yleisö elää mukana:

• Yleisö voi lähettää keskusteluun kysymyksiä etukäteen tapahtuman facebook-profiilin kautta, kirjastonhoitajat auttavat kysymyksiin vastaamisessa
  • Open mic kaikille yleisökysymyksille keskustelun ajan
  • Yleisöllä on mahdollisuus twiitata kysymyksiä keskustelun aikana (hashtag #lost&foundklassikko), itse keskustelun päätteeksi ”cocktail-talk”, jossa käydään yleisön twiittaamat kysymykset läpi ja vastataan niihin
  • Valkokankaalla koko keskustelun ajan sisältöjen esittelyä klassikkokirjailijan elämästä ja teoksista
  • Kirjastokaista/ kirjaston AV- ryhmä live-striimaa tapahtuman ja tallentaa tallentaa klassikkopitsaukset. Ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen verkossa.

Tutustu sisältöihin, kurkista kirjailijan maailmaan:

• Klassikkokirjailijan ja nykykirjailijan elämien aikajanat, joissa etsitään heitä yhdistäviä kokemuksia, hetkiä, ajatuksia
  • ”Haamu-Remington”, joka kirjoittaa taianomaisesti klassikkokirjaa silmiemme edessä
  • Jotakin henkilökohtaista klassikkokirjailijaan liittyvää: parhaimmillaan kokemus, jonka voimme jakaa hänen kanssaan nykyajasta käsin (esim. kirjailijan mielimaisemassa istuminen, reaaliaikaista kuvaa mielimaisemasta valkokankaalla ja maiseman kosketeltavia elementtejä, luodaan kokijalle mahdollisuus sukeltaa maisemaan nykypäivästä käsin)
  • Sovellus, jossa voit kuvauttaa itsestäsi pikamuotokuvan klassikkokirjailijan kanssa (toteutustapa esim. yhteistyössä Kuvaimen kanssa, ks. linkki: https://www.facebook.com/kuvain)

Tapahtumasarjan elementtejä:

• Paikka: pilotoidaan yhdessä kirjastossa
  • Kesto: sarjan kesto 5 kk, yksi tapahtumailta per kuukausi
  • Ajankohta: torstai-illat
  • Kumppanit: Sitoutetaan kirjailijoita, kirjallisuuskriitikoita ja –toimijoita, kirjabloggaajia, lukupiirejä ja harrastajayhteisöjä mukaan
  • Budjetoitava summa: 35 000 euroa

Esimerkkejä kaupunkilaisten unelmista:

Lukemisen talo, josta saa muutakin kuin lainaa. | Tapahtumia, elämyksiä, erilaisia aktiviteetteja ja kokemuksia. | Kokonainen lukemisen keskus Töölönlahdelle!  | Tarinatalo kaikenikäisille Töölönlahdelle, avoinna 24/7, yhdessä tekemistä, lukupiirejä.  | Lukeminen muuttuu. Toivon, että kirjasto konkretisoisi muutosta.  | Laajempaa elämää kirjan ympärille, uusia konsepteja. Kirjakirppis, sanataidetta. | Romaani muuttuu olemiseksi. Kulkea jonkin kirjailijan jalanjäljissä. |  Tutustu kaikkiin unelmiin!