Osallistuva budjetointi

Kaupunkilaiset päättivät rahasta – kirjasto käynnistää valitut pilotit vuonna 2014

Kolmessa osallistuvan budjetoinnin työpajassa 25.10., 29.10. ja 30.10. 2013 käytiin ajatukset ja ideat mielessä vilistäen pureskelemaan kysymystä siitä, mihin kirjaston kannattaisi käyttää 100 000 € kehittämisrahaa vuonna 2014. ”Jännittävää, mutta jotenkin vaikealta tuntuu”, sanoi eräs rouva kirjaston ryhmätyöhuoneen ovella. Tottahan se onkin, ettei työpajoissa vallinnut mikään ”heppoinen höttötunnelma”. Niissä käytiin kiihkeitä keskusteluja yhteisymmärryksen löytämiseksi. Niissä laskettiin leikkiä ja naurettiin. Niissä tehtiin hommia ihan kunnolla – tuloksena neljä pilottia, jotka kirjasto käynnistää vuonna 2014.

Päätöstä tekemässä innokkaat kirjaston kehittäjät

Keskustakirjasto tarjosi ensimmäistä kertaa kaupunkilaisille mahdollisuutta päättää yhdessä 100 000 € suuruisen kehittämisrahan käytöstä. Kaupunkilaiset valitsivat osallistuvan budjetoinnin työpajoissa, mitkä kirjaston pilottiprojekteista käynnistetään jo ensi vuonna. Pilotit perustuivat kaupunkilaisilta vuoden aikana saatuihin keskustakirjastounelmiin ja ne oli budjetoitu etukäteen. Työpajoissa käytiin vilkasta keskustelua, mielipiteenvaihtoa ja ideointia. Ääneen pääsivät monenlaiset kaupunkilaiset herttoniemeläisestä perheenäidistä koodariin, kaupunkiaktivistista kaunokirjallisuuden ystävään. Koolla oli selvästi kaupungin parhaita osaajia ja innokkaita kirjaston kehittäjiä. 

Kädennostoäänestyksiä, erillisneuvotteluita ja naurun remakkaa

Työpajoissa tunnelmat varioivat tiukasta mielipiteen vaihdosta ja perusteellisista keskusteluista, jopa erillisneuvotteluista, hyväntuuliseen vitsailuun ja yhteishengen nostattamiseen. Odottava jännittyneisyys ja toisaalta tekemisen innostunut tunnelma kielivät siitä, että osallistujista tuntui virkistävän erilaiselta päästä todella päättämään rahasta. Eräs osallistuja puki tuntojaan sanoiksi: ”Minulla oli aivan kamala päivä tänään töissä, mutta tämän työpajan myötä se muuttui ihan mahtavaksi”. Toinen iloitsi siitä, että lähidemokratiaa todella toteutetaan näin konkreettisesti: ”Oli hieno nähdä, että homma toimii”.

Yhteisistä asioista päättäminen on tärkeää

”Sana ’osallistuva budjetointi’ voi kuitenkin karkottaa ihmisiä, koska se kuulostaa siltä, että osallistuakseen pitää olla vähintäänkin akateemikko. Ihan kuin minimivaatimuksena olisi se, että osaa perustella mielipiteitään melkein kuin ammattipoliitikko”, huomautti yksi osallistuja. ”Mutta niin se pitääkin!” vastasi toinen. Yhdessä pohdittiin sitä, miten työpajojen osallistujamääriä olisi voinut vielä kasvattaa. ”Mikä on se tärkein kannustin, että kiireinen ihminen vaihtaa vapaaillan kotona yhteisistä asioista päättämiseen?”. Siis kuinka saada kaupunkilaiset ymmärtämään, että yhteisistä asioista päättäminen on tärkeää?

Kolmen työpajan yhteenlaskettu tulos:

1. Digikulttuurin uudet ilmentymät: Kaupunkiverstas
2. Lasten ja perheiden palvelut: Satusynttärit
3. Rentoutuminen, hiljaisuus ja slow: Suvanto, rajaton tila mielen virkistäytymiseen
4. Kirjallisuuden uudet konseptit: Lost & Found – nykykirjailijat herättävät henkiin klassikot
5. Lukukokemusten näkyväksi tekeminen: Kuinka kirjat liikuttavat meitä
6. Tapahtumat ja elämykset: Yökirjasto – sinkkuelämää hyllyjen välissä
7. Asiakas tekijänä: Lauluhuone Kirjasto 10:ssä
8. Vertaisoppimisen uudet muodot: Toisilta oppimisen festivaali

Toteutukseen valikoituvat Kaupunkiverstas, Satusynttärit, Suvanto ja Lost & Found yhteissummalla 108 000 €. Suvanto toteutetaan osallistujien toiveiden perusteella kevyemmin ja edullisemmin, jotta pysytään 100 000 € raamissa. Kirjasto käynnistää pilotit vuoden 2013 aikana. Osallistujat ideoivat myös kaksi kokonaan uutta pilottiprojektiehdotusta: sakkojen maksaminen aikapankin toveilla sekä vanhusten ja nuorten verkkodemokratiaa kehittävä hanke. Lisäksi osallistujat kehittelivät pilottiehdotuksia eteenpäin.

Tutustu kommentteihin ja muutosehdotuksiin sekä kokonaan uusiin ehdotuksiin:

Suuri kiitos kaikille osallistujille! Paljon uutta syntyi ja paljon jäi käteen.

Kumppaneina hankkeessa toimivat Avanto Insight ja Emobit. Hanketta rahoittaa Sitra.

Lisää tietoa aiheesta:

 

Teksti: Virve Miettinen
Kuvat: Avanto Insight/ Johan Björn, Helsingin kaupunginkirjasto/ Virve Miettinen, iStockphoto


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail