Teema 4: Kaiken maailman helsinkiläiset

Keskustakirjasto – kaiken maailman helsinkiläisille

Keskustakirjasto tulee olemaan paikallisen kulttuurin kuhinan ja kihinän paikka, sekä myös laadukkaan tiedon lähde. Monelle vasta Suomeen muuttaneelle se voisi tarjota luontevan ensikosketuksen yhteiskuntaamme sekä luoda lisäarvoa myös Helsingissä vieraileville matkailijoille ja turisteille.

Kansainvälinen Helsinki, monimuotoinen kaupunki

Keskustakirjasto haluaa olla mukana luomassa kansainvälistä Helsinkiä ja monimuotoista kaupunkia edistämällä eri maista tulevien ihmisten ja kantaväestön välistä vuorovaikutusta, tukemalla etnisten vähemmistöjen omaehtoista kulttuurin harjoittamista sekä antamalla tietoa erilaisista kulttuureista ja suomalaisesta yhteiskunnasta. Keskustakirjasto on etsinyt aktiivisesti monikulttuurisuuden ammattilaisia ja kumppaneita tekemään todeksi näitä tavoitteita yhteistyöllä. Keskustakirjaston on helppo nähdä toimivan avoimena ja kutsuvana julkisena tilana, jossa kaiken maailman helsinkiläiset kohtaavat toisiaan.

Helsingin näyteikkuna matkailijoille

Keskustakirjaston tavoitteena on toimia myös luovan Helsingin näyteikkunana. Sinne on helppo pistäytyä vaikkapa lentokentältä tai rautatieasemalta tullessa viettämään aikaa ja tutustumaan suomalaisen kulttuurin kuriositeetteihin. Keskustakirjasto voisi olla myös mukana synnyttämässä vuorovaikutusta matkailijoiden ja paikallisten ihmisten välille. Tällaista mallia keskustakirjastoon onkin jo ehditty suunnitella – voit tutustua AITO-matkailukonseptiin tästä.

Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä ratkomme yhdessä kavereiden kanssa:

• Miten kirjasto palvelee turisteja?
  • Miten kirjasto on osa kansainvälistä Helsinkiä?
  • Miten kirjasto voi toimia maahanmuuttajille ensimmäisenä kosketuskohtana suomalaiseen yhteiskuntaan?
  • Miten kirjastossa näkyvät erilaistuvat maahanmuuttajat, moninaistuvat koulutustaustat?
  • Miten keskustakirjasto luo luottamusta Helsingin palveluihin ja helsinkiläisiin?
  • Miten keskustakirjasto edistää maahanmuuttajien aktiivista osallisuutta?
  • Miten kirjasto voi parantaa erikielisiä kokoelmia ja mitä toivot kirjaston erikielisiltä kokoelmilta?
  • Miten haluaisit tutustua erilaisiin kulttuureihin keskustakirjastossa?
  • Millaisia asiakaspalvelukokemuksia ja -tilanteita toivoisit saavasi keskustakirjastossa?

Vaal-sin-KeKiKa-logo-web