Teema 3: Kirjat, pelit, elokuvat, musiikki

Kirjat, pelit, elokuvat, musiikki – miten tarinat liikuttavat meitä

Keskustakirjasto tulee tiivistämään erilaisten kulttuuri- ja kirjallisuusyhteisöjen toimintaa yksien seinien sisään. Yhdistävänä tekijänä on kiinnostus kulttuuriin, tarinoihin ja lukemiseen. Keskustakirjastossa monenlaisella fiktiolla ja monilla mauilla on tilaa olla vuorovaikutuksessa keskenään.

Suosikit ja valinnat jakoon

Tarinat liikuttavat meitä kaikkia – on ne sitten puettu kirjan, pelin tai elokuvan muotoon. Me kommentoimme kirjoja, elokuvia ja musiikkia enemmän kuin koskaan ennen. Olemme tottuneita jakamaan lukusuosituksia ja arvioimme kirjoja julkisesti hanakammin, koska kaikkeen tähän on yhä enemmän helppoja mahdollisuuksia. Tämän yhteisöllisen innostuksen haluamme siirtää myös keskustakirjastoon, tehdä ihmisten kirjasuosikit ja musavalinnat näkyväksi niin digitaalisesti kuin kirjastotilassakin.

Hyppäyksiä genrerajoen yli

Kirjasto tuo yhteen monet eri taiteenlajit. Siellä genrerajojen ylittäminen on helppoa: voit hypätä kuvasta tekstiin ja tekstistä multimediaan. Myös asiakkaan rooli voi kirjastossa laajentua kokijasta tekijäksi. Kirjasto voi tarjota kaikille tapoja olla mukana tuottamassa taidetta ja kulttuurikokemuksia itse. Keskustakirjastossa oman luovuuden voi tuoda muiden nautittavaksi esim. lastenlauludemon, esityksen tai videon muodossa. Toisaalta kirjastosta voisi saada eväitä myös taidekokemusten tulkintaan. Esimerkiksi elokuvan katsominen kirjaston elokuvateatterissa voisi sisältää yhteisen purkuhetken, jossa pohdittaisiin elokuvan herättämiä kokemuksia.

Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä ratkomme yhdessä kavereiden kanssa:

• Mitä ja miten haluat kertoa muille kaupunkilaisille ja kirjaston asiakkaille lukemistasi kirjoista, näkemistäsi elokuvista, kuuntelemastasi musiikista, pelaamistasi peleistä?
  • Yksi kirjaston tehtävä on tehdä näkyväksi kulttuurisisältöjä yhteiskunnassa – miten haluaisit kohdata niitä omassa arjessasi? Miten haluaisit saada kosketuksen kulttuurisisältöihin?
  • Miten haluaisit osallistua keskusteluun kulttuurista?
  • Miten haluaisit olla muodostamassa jaettuja kulttuurikokemuksia/ teostulkintoja?
  • Tulet keskustakirjastoon ensimmäistä kertaa sisään, miten huomaat millaisia sisältöjä ja palveluja kirjastossa on, mikä/kuka/millaiset elementit kertovat sinulle niistä?
  • Miten yleensä hankit tietoa kirjoista/ elokuvista/ musiikista/ peleistä?
  • Voisiko kirjaston motto olla: ”Opi lukemaan, opi ajattelemaan, opi tekemään, opi ymmärtämään”? Miksi ei? Miksi kyllä?
  • Onko lukeminen tärkeää? Miksi lukeminen on tärkeää? Miten lukeminen muuttuu?
  • Miten kokoelman tulisi olla esillä? Miten keskustakirjasto opastaa asiakasta eri kulttuurisisältöjen ääreen?
  • Minkälainen on houkutteleva ja toimiva oasis (3. krs) – rentouttava ympäristö lukemiseen, keskittymiseen ja oleiluun? Miten kokoelmasta tuodaan esiin maistipaloja ja esittelyitä oasiksiin? Miten ihmisten lukukokemuksiin/ kulttuurikokemuksiin voi tutustua oasiksissa?

Violetti-KeKiKa-logo-web