Teema 2: Yhteisöjen yhteinen kirjasto

Keskustakirjasto – yhteisöjen yhteinen kirjasto

Uudenlaisen julkisen ja vapaan tilan tarve on Helsingin keskustassa huutava. Keskustakirjastosta on suunnitteilla paikka ihmisten ja tekijöporukoiden omalle toiminnalle ja tapahtumille. Uudessa kirjastossa on tarjolla tiloja, teknologioita, laitteita, henkilökohtaista palvelua ja sisältöasiantuntemusta erilaisten toimijoiden käyttöön.

Tekemistä yksin ja yhdessä

Keskustakirjastosta halutaan tehdä paikka ja julkaisukanava kaupunkilaisten yksilöllisille ja kollektiivisille tekemisille. Studioissa on mahdollista tehdä esimerkiksi kansalaismediaa tai omia musiikkivideoita. Vuorovaikutustiloissa onnistuu vaikkapa avoimeen dataan kytkeytyvän työpajan järjestäminen. Järjestöt, yhdistykset, kumppanit ja tekijäyhteisöt voivat tuottaa yhdessä kirjaston kanssa sisältöjä, tapahtumia ja kampanjoita. Kirjaston stage ja näyttelytilat ovat paikkoja, joissa kaupunkilaisten luovuus tuodaan muiden nautittavaksi.

Uusia yhteyksiä, tilaisuuksia vaikuttamiselle

Nykyajan heimoja syntyy esimerkiksi yhteisen harrastuksen, ajattelutavan tai toiminnan pariin netin virtuaaliyhteisöissä. Keskustakirjastoa voivat hyödyntää sekä uudentyyppiset että perinteisemmät yhteisöt. Miten uusi kirjasto voi luoda yhteisöllisyyttä ja parantaa ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa? Voiko kirjasto auttaa luomaan uudenlaisia yhteyksiä ihmisten, hallinnon ja yritysten välille?

Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä ratkomme yhdessä kavereiden kanssa:

  • Miten kirjasto voi olla hyvä ”emäntä” erilaisille yhteisöille?
  • Millaisia yhteisöjä kirjasto voi palvella ja miten? Perheet, faniklubit, taloyhtiöt, yhdistykset etc.
  • Mitkä ovat yhteiset pelisäännöt? Ketkä osallistuvat yhteisten pelisääntöjen luomiseen?
  • Miten tilojen yhteiskäyttö järjestetään? Miten tilat joustavat vastaamaan moneen käyttötarpeeseen?
  • Miten keskustakirjastoon luodaan hyvää pöhinää ja tunnelmaa?
  • Miten kirjasto voi parhaalla mahdollisella tavalla tukea erilaisia toimijayhteisöjä, jotka haluavat järjestää tapahtuman/ työpajan keskustakirjastossa? Miten toimii tapahtumajärjestämisen ABC keskustakirjastossa?
  • Miten kolmannen kerroksen lasten maailma ja ensimmäisen kerroksen perheiden/lasten tila toimivat yhteen ja puhelevat keskenään?
  • Kohdataan ruoan ääressä – mitä toivot kirjaston ravintolalta ja kahvilalta? Millainen profiili kahvilalla ja ravintolalla pitäisi kirjastossa olla? Minkälainen yhteiskeittiön varustelun pitäisi olla?
  • Miten kirjasto voi olla mukana tarjoamassa tukea ja apua 2000-luvun kansalaistaitojen opettamisessa?

 

Vaal-sin-KeKiKa-logo-web


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail