Teema 1: Kokeilemisen ja osaamisen tila

Teema 1: Keskustakirjasto – kokeilemisen ja osaamisen tila

Uu­den kes­kus­ta­kir­jas­ton toi­ses­ta ker­rok­ses­ta tu­lee työskentelyn, oppimisen, vuorovaikutuksen ja yhdessäolon paikka, mihin sijoitetaan studiot, laboratoriot, työskentely-, työpaja- ja vuorovaikutustilat. Siellä on toiminnallisia, pieniä, jaettavia ja suljettavia tiloja, jotka soveltuvat monenlaiseen kokeilemiseen, jakamiseen ja värkkäämiseen.

Uusia mahdollisuuksia tekijöille ja toimijoille

Uusi kirjasto on tulevaisuuden visio alustasta, jossa käyttäjien luomasta sisällöstä jalostuu ratkaisuja toimivampaan yhteiskuntaan. Haluamme, että vuonna 2018 erilaiset tekijäyhteisöt voivat kokoontua kirjaston tiloihin kehittämään ideoitaan ja oppimaan vertaisilta. Aina tapahtuu – toisen kerroksen vuorovaikutustilassa tutustutaan uusiin ekoenergiaratkaisuihin samalla, kun viereisessä työpajassa kehitellään malleja kansalaistoimijoiden ja yritysten väliseen yhteistyöhön.

Keskustakirjasto – Helsingin suosituin kolmas työpaikka?

Tulevaan keskustakirjastoon suunnitellaan Helsingin suosituinta kolmatta työpaikkaa. Kun vielä tänä päivänä suurin osa työstä tehdään ensisijaisella työpaikalla (toimisto) tai toissijaisilla työpaikoilla (esim. yhteistyökumppaneiden, asiakkaiden, alihankkijoiden tilat), niin on ennustettu että 2017 jo 50 % ns. toimistotyöstä tehdään kolmansissa työpaikoissa (esim. hotellit, kahvilat, kongressipaikat). Tämä kolmansien työpaikkojen tarve näkyy jo nyt keskustan kirjastotiloissa. Keskustakirjaston toisen kerrokseen sijoittuva Oma toimisto-työskentelyalue tarjoaa uusia mahdollisuuksia etätyöläisille, yksinyrittäjille ja liikkuville työläisille. Tarjolla on myös kokoustilaa ja Living Lab. Luonnollisesti kaikki tarvittavat tekniset oheislaitteet sekä myös perinteiset toimistotarvikkeet ovat siellä työskentelevien käytössä.

Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä ratkomme yhdessä kavereiden kanssa:

  • Millaisia asioita haluaisit kirjaston asiakkaana oppia muilta asiakkailta (vertaisoppiminen)?
  • Kirjasto & match-making – miten kirjasto kiihdyttää merkityksellisiä kohtaamisia?
  • Miten kirjasto soveltuisi mielestäsi toimimaan teknologioiden kokeilupaikkana? Kuinka toiminnan olisi hyvä olla järjestetty? Mitä uusia teknologioita olisi mielestäsi tärkeää päästä kokeilemaan kirjastossa? Miten kokeilusta tehdään mahdollisimman helppoa?
  • Millainen olisi mielestäsi optimaalinen kirjaston kaupunkiverstas, makerspace, oman tekemisen ja kokeilemisen tyyssija? Mitä haluaisit tehdä siellä ja keitä tavata?
  • Mitä toivot keskustakirjastolta työskentelytilana? Mikä erottaa keskustakirjaston muista Helsingin työskentelytiloista?
  • Minkälainen on hyvä pelitila?

 

Vaal-sin-KeKiKa-logo-web


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail