Suunnitellaan yhdessä!

Keskustakirjaston suunnittelussa on jo pitkään ollut periaatteena, että uuden ajan kirjasto tehdään avoimesti yhdessä kaupunkilaisten ja kumppanien kanssa. Keskustakirjaston suunnittelu on tarkoittanut uutta tapaa tehdä asioita.

Tulevaisuuden kirjaston idea on, että asiakkaat pääsevät kokeilemaan uusia asioita, kehittämään ajatuksiaan, kohtaamaan toisiaan ja oppimaan vertaisilta. Kirjaston uutta roolia ja aloitteellista vuoropuhelua on harjoiteltu yhteiskehittämisen avulla. Erilaiset äänet, mielipiteet, tarpeet ja ideat on otettu osaksi suunnittelua.

Mitkä ovat konkreettiset palvelut ja sisällöt, jotka lunastavat keskustakirjastohankkeessa sytytetyt visiot ja odotukset? Mikä palvelee parhaiten kaupunkilaista ja asiakasta? Keinoja kehittää kirjastoa on yhtä monta kuin ihmisiäkin. Siksi on ja on ollut tärkeää, että mukana on suuri joukko innostuneita ja taustaltaan erilaisia kaupunkilaisia, joiden tavoitteena on tehdä inspiroiva julkinen tila Helsingin sydämeen.

Uusimmat yhteissuunnitteluun liittyvät artikkelit löydät uutisista.

Kirjasto updated (2016)

Osana Kirjasto treenaa nuoria –hanketta Helsingin kaupunginkirjasto ja ajatushautomo Demos Helsinki toteuttivat Kirjasto updated -kokonaisuuden, jossa tehtiin kirjastoa paremmaksi yhdessä 15-29-vuotiaiden nuorten kanssa. Taustalla oli ajatus, että tulevaisuudessa kirjastossa jokainen voi toteuttaa itseään ja löytää oman juttunsa. Kirjastossa asiakkaat voivat kokeilla uusia asioita, kehittää ajatuksiaan, kohdata muita ja oppia vertaisiltaan. Katso lisää!

Digitaalinen avoin kirjasto (2015)

Keskustakirjasto, Suomen yleisten kirjastojen verkkopalveluita kehittävä Kirjastot.fi ja tiedon avoimuutta edistävä yhdistys Open Knowledge Finland kutsuivat kirjaston kehittämisestä kiinnostuneita toimijoita Digitaalinen avoin kirjasto –työpajaan 15. lokakuuta 2015 kokouskeskus Paasitornissa. Osana vuosittaista, paikallisdemokratian juhlistamiseksi järjestettävää Euroopan neuvoston demokratiaviikkoa pidetyssä työpajassa pohdittiin yhdessä avoimeen dataan, kirjaston tilojen käyttöön, tietotekniseen arkkitehtuuriin ja sisältöjen avaamiseen liittyviä teemoja. Katso lisää!

Keskustakirjaston kaverit – tekeminen edellä tuloksiin (2014-2015)

Keskustakirjaston kaverit on kaupunkilaisista valittu kehittäjäyhteisö, joka työskenteli keskustakirjaston kehittämiseksi verkossa ja työpajoissa. Tiivis työperiodi kesti vuoden 2014 marraskuusta tammikuun loppuun 2015.  Ryhmä työsti haasteita ja tehtäviä, joiden avulla oli helppo olla luova, osallistua ja vaikuttaa. Katso lisää!

keskustakirjasto_kaverit2

Päätä rahasta – osallistuva budjetointi (2013)

Keskustakirjasto kokeili ensimmäisten joukossa suoran demokratian vaikuttavinta muotoa, eli osallistuvaa budjetointia. Kokeilussa kaupunkilaiset etsivät vastausta kysymykseen, mihin kirjaston kannattaisi käyttää 100 000 € kehittämisrahaa. Kaupunkilaiset valitsivat kahdeksasta pilottiprojektista, jotka oli luotu kaupunkilaisten jättämien unelmien pohjalta, neljä käynnistettäväksi vuonna 2013. Katso lisää!

Unel-moi! –kampanja (2012 ->)

Kampanjassa kirjailija Rosa Liksom, Sitran kehittämisjohtaja Ossi Kuittinen, Apocalyptican sellisti ja muusikko Eicca Toppinen, sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka, filosofi Esa Saarinen, elokuvaohjaaja Dome Karukoski ja koululainen Hilppa Tuomainen kertoivat omat unelmansa keskustakirjastosta ja kutsuivat muita kaupunkilaisia mukaan ideoimaan. Ideoita kertyi yhteensä n. 2300 – kiitos kaikille mukana olleille! Jotta unelmista saatiin analysoitu näkemys, ne kategorisoitiin ja kuvailtiin. Unelmista on jalostettu tulevaisuuden kirjaston sisältöjä kehittäviä pilotteja ja kokeiluja, joiden toteuttamiseen ovat osallistuneet lähikirjastolaiset. Ne on otettu huomioon myös hankesuunnittelussa. Katso lisää!

Dome-Karukoski-Esa-Saarinen

Vaikuttajaverkosto (2012 – >)

Keskustakirjaston vaikuttajaverkosto tuo yhteen kumppaneita ja sidosryhmiä, jotka haluavat olla mukana tekemässä keskustakirjastoa. Tavoitteena on synnyttää vuorovaikutusta, luoda kumppanuuksia, synnyttää yhteistyömalleja ja pilotteja. On ollut hieno nähdä miten erilaiset porukat yrityksistä kansalaisjärjestöihin ja tutkijoista toimittajiin kohtaavat ja kehittävät yhdessä jotain uutta.  Kohderyhmiä ovat mm. kirjan alan toimijat, digitaalisen kentän toimijat, oppiminen ja tekeminen, matkailu ja monikulttuurisuustoimijat, keskustakirjaston naapurit, kaupungin omat toimijat.

Tutustu vaikuttajaverkosto-tapaamisten sisältöön:

Makerspace syntyi yhdessä edelläkäyttäjien kanssa (2013)

Makerspace-tilat ja maker-aktiviteetit ovat uusi ilmiö kirjastoissa. Ne tarjoavat mahdollisuutta kokeilla digitaalista tekemistä. Maker-tiloista on monenlaisia eri variaatioita ja liikkeeseen kuuluvat niin keksijät, muotoilijat, kokeilijat, hakkerit, suunnittelijat, insinöörit ja tee-se-itse-tekijät. Millainen makerspace sopisi kirjastoon ja mitä keskustakirjaston makerspace-tilan tulisi tarjota? Näihin kysymyksiin haettiin ratkaisuja yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Tuloksena syntyi makerspacen prototyyppi eli Kaupunkiverstas sekä konseptimalli keskustakirjastoon sijoittuvalle tilalle. Katso lisää!

MS-Aalto-DSC_2500

Kirjaston Ideahippu-kisa (2013-2014)

Helsingin kaupunginkirjasto haastoi kaupunkilaiset Ideahippu-ideakilpailuun 1.4.2014. Kilpailu kesti aina 9.5.2014 ja voittajat julkistettiin Ideaklubilla 6.6.2014. Haussa olivat ideat ja visiot, joiden pohjalta kirjaston palveluita ja tuotteita kehitettiin paremmin asiakkaiden toiveita vastaaviksi. Ehdotusten toteutukseen oli varattu 10 000 euroa. Katso lisää!

Avoin ja osallistava arkkitehtuurikilpailu (2012 – 2013)

Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu toteutettiin avoimesti ja osallistavasti. Ensimmäisen vaiheen n. 540 kilpailuehdotusta olivat esillä näyttelyssä Jätkäsaaren Bunkkerissa. Näyttelyssä töitä oli mahdollista äänestää ja ehdotukset keräsivät yli 2000 tykkäämistä. Yleisön suosikki oli ”The Paper Sheets” 117 äänellä.  Katso lisää!

Toisen vaiheen kuusi työtä olivat esillä Helsingin kaupunginmuseossa, verkossa ja eri puolilla keskustaa olevilla kosketusnäytöillä. Kaupunkilaisilla oli mahdollisuus sekä kommentoida että äänestää omaa suosikkiaan. Yli 3200 kaupunkilaista osallistui äänestykseen. Kolmen kärjessä olivat ”The Diagonal Agora”, ”Käännös” ja ”Kasi”.  Katso lisää!

Vote-Central-Library-touchpads

Osallistavat työpajat avainkohderyhmille (2012)

Täsmentyneempää tietoa rajatuista kohderyhmistä ja käyttäjän näkökulman ymmärtämistä on etsitty osallistavista työpajoista, joita on suunnattu mm. lapsille, nuorille, perheille, varhaiskasvattajille ja pedagogeille.

Katso lisää:

Ala laputtaa! –tapahtuma (2012)

Asiakkaat saivat kokeilla uudenlaista vuorovaikutteisempaa tapaa jättää asiakaspalautetta kirjaston palveluista kampanjapäivänä 7.10.2012. Palautteen sai kirjoittaa kirjastossa käynnin yhteydessä post-it-lapulle ja kiinnittää sen suoraan kehun tai kritiikin kohteeseen. Post-it-laput oli värikoodattu: punainen oli negatiivinen palaute, vihreä positiivinen ja keltainen neutraali. Päivän päätteeksi post-it-lappusia löytyi kirjaston seiniltä, tiskeistä, ovista, kirjastonhoitajien paidanselkämyksistä etc.. Katso lisää!

Asiakkaiden-toiveita-keskustakirjasto

LUE LISÄÄ YHTEISSUUNNITTELUSTA:


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail