Käännös on moniulotteinen talo

Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun voittanut ALA Arkkitehtitoimiston Käännös on rakennuksena mieleenpainuva, lähestyttävä ja rennon suurpiirteinen. Helsinkiläiset ovat ottaneet Käännöksen hyvin vastaan. Sitä on kuvailtu yhdeksi tarpeellisimmista ja kiihkeimmin odotetuista tiloista, joka yhdistää hienosti perinteet ja modernismin jokaisen helsinkiläisen käyttöön.

Puu näyttävässä osassa

Käännöksen suunnittelijat ovat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston työryhmineen yhteistyössä Arupin asiantuntijoiden kanssa. Muotokielen ydintä ovat aaltoilevuus ja leijuvuus. Puu ja lasi yhdistyvät tehokkaalla tavalla luoden sekä perinteisiä että moderneja mielikuvia.

”Käännös on rekisterissä Töölönlahden alueen muun ilmeen kanssa, mutta on samalla dramaattisen houkutteleva”, Nousjoki muotoilee.

Aidosti julkinen tila

Käännöksen myötä Helsinkiin on syntymässä poikkeuksellisen hieno, moderni kaupunkitila, jonka osana ovat Eduskuntatalo, Musiikkitalo, Finlandia-talo, Sanomatalo, Nykytaiteen museo Kiasma ja keskustakirjasto. Keskustakirjastosta tulee talo, johon aidosti julkinen tila Töölönlahden kokonaisuudessa keskittyy. Se tarjoaa kaikille avoimen, ei-kaupallisen kaupunkitilan, joka saa merkityksensä siellä liikkuvilta, toimivilta ja läsnäolevilta ihmisiltä.

Kolme eri kerrosta, kolme eri tunnelmaa

Käännös antaa hyvät lähtökohdat kirjaston uudenlaisten toimintojen ja sisältöjen kehittämiselle. Tunnelman vaihtelu rakennuksen kolmen eri kerroksen kesken on avain talon luonteen hahmottamiseen.

”Painotimme kirjaston kutsuvuutta, osallistavuutta ja toiminnallisia mahdollisuuksia. Tarkastelimme kirjastorakennuksen ideaa suhteessa muiden lähirakennusten toimivuuteen. Jaoimme ideasisällön kolmeen: perinteinen kirjasto, toiminnallinen kirjasto sekä julkisen tilan jatke”, sanoo Teräsvirta

Perinteinen kirjasto tarkoittaa aineistoa ja sisältöjä: teoksia kirjoista musiikkiin ja sarjakuvista elokuviin, niiden näkyväksi tekemistä ja jakamista, lainaamista, kuuntelemista ja käyttämistä. Toiminnallisuus merkitsee yhdessä tekemistä, kokeiluja, työpajoja ja tapahtumia. Julkisena tilana kirjasto asettuu osaksi Töölönlahden kokonaisuutta ja sen katon alle sijoittuvat myös mm. kahvila, ravintola, kansalaisparveke ja elokuvateatteri.

Aktiiviset yleisötilat ja tapahtumatilat aukeavat ensimmäisestä kerroksesta näkyvästi ja houkuttelevasti. Se on nopeatempoinen ja muuttuva tila palvelupisteineen ja sisäänkäynteineen.

Toinen kerros on työskentelyn, tekemällä oppimisen, vuorovaikutuksen ja yhdessäolon paikka, mihin sijoitetaan studiot, laboratoriot, ryhmätyö-, työpaja- ja vuorovaikutustilat.

Ylin kerros taas on inhimillinen ja ihmisen kokoinen tila levolliseen rentoutumiseen ja rauhoittumiseen – paikka jonka pilvimäisen katon alla voi hetkeksi karata arjen kiireiltä ja ihailla kaupungin maisemia.  Ylimmästä kerroksesta löytyy eniten ”perinteisen kirjaston” elementtejä – kirjaston, joka on monelle meistä sydämen asia.

Tutustu tarkemmin!

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail