Käännös är ett mångdimensionellt hus

Arkkitehtitoimisto ALA:s Käännös som vann arkitekturtävlingen för centrumbiblioteket är en anslående, lättillgänglig och avslappnat översiktlig byggnad. Helsingforsborna har tagit emot Käännös med glädje. ”En av de mest nödvändiga och mest eftertraktade lokalerna i Helsingfors”, beskriver Tiina. ”Kombinerar fint traditioner och modernism, ser finländsk ut, finns där för varje Helsingforsbo”, säger i sin tur Tuomas.

Träet har en imponerande roll

Arkitekterna bakom Käännös  är Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta och Samuli Woolston med arbetsgrupp och i samarbete med experter från Arup. Formspråkets kärna är en vågig, svävande skepnad. Trä och glas förenas effektivt och väcker därvid både traditionella och moderna associationer. ”Käännös är i linje med Tölöviken i övrigt, men samtidigt dramatiskt lockande”, formulerar sig Nousjoki.

Ett genuint offentligt rum

I och med Käännös håller det i Helsingfors på att födas ett exceptionellt fint modernt stadsrum som består av riksdagshuset, Musikhuset, Finlandiahuset, Sanomahuset museets för nutidskonst Kiasma och centrumbiblioteket. Centrumbiblioteket blir koncentrationen för det genuint offentliga rummet i komplexet vid Tölöviken. Det erbjuder ett ickekommersiellt stadsrum som är öppet för alla och som får sin betydelse av de människor som rör sig i byggnaden, är verksamma och närvarande i den.

Tre våningsplan, tre olika stämningar

Käännös skapar bra utgångspunkter för utvecklingen av nya funktioner och innehåll i biblioteket. Stämningen varierar på byggnadens tre olika våningsplan på ett sätt som blir avgörande för hur husets karaktär upplevs.

”Vi betonade bibliotekets inbjudande karaktär som ökar delaktigheten och har funktionella möjligheter. Vi undersökte biblioteksbyggnadens idé i förhållande till funktionaliteten i andra närliggande byggnader. Innehållet i idén delade vi i tre delar: det traditionella biblioteket, ett funktionellt bibliotek och en förlängning av det offentliga rummet”, säger Teräsvirta.

Det traditionella biblioteket betyder material och innehåll: verk från böcker till musik och från serietidningar till filmer, verksamhet för att göra dessa synliga och dela dem, låna ut dem, lyssna på dem och använda dem. Funktionalitet innebär gemensamt skapande, experiment, verkstäder och evenemang. Som ett offentligt rum tar biblioteket sin plats i helheten i Tölöviken och under dess tak kommer det även att finnas bland annat ett café, en restaurang, en medborgarbalkong, en biograf och en bastu.

De aktiva utrymmena för allmänheten och evenemangslokalerna syns genast på första våningen på ett synligt och inbjudande sätt. Första våningen är ett utrymme i ständig förändring och med ett snabbt tempo i och med servicediskarna och entréerna.

Andra våningen är en plats för arbete, inlärning genom aktivitet, växelverkan och samvaro, där det kommer att finnas studiolokaler, laboratorier, grupprum, verkstäder och rum för växelverkan.

Översta våningen i sin tur är ett humant utrymme i mänsklig skala för fridfull avkoppling och ett lugn – en plats under vars molnliknande tak man kan fly vardagsstress och där man kan beundra vyn över staden.  På översta våningen finns i största utsträckning de element som hör till ”ett traditionellt bibliotek” – ett bibliotek som många av oss håller kärt.

Läs mera!