keskustakirjasto-kiasma-musiikkitalo-sanomatalo

Dags för en vändning

Nu vet vi hur den ser ut! När arkitekturtävlingen för centrumbiblioteket avslutades, var det många som smålog nöjt. När arkitektbyrån ALA:s idé ”Käännös” (Vändning) vann tävlingen, togs ett konkret steg mot den Tölöviken, där det om fem år kommer att stå ett nytt, ståtligt centrumbibliotek.

Men hurdant kommer det biblioteket att vara? Arkitekterna Janne Teräsvirta och Antti Nousjoki, två av ALA:s grundande medlemmar (vid sidan av Juho Grönholm och Samuli Woolston), presenterar Käännös, som en vacker vinterdag till exempel kan se ut så här.  Läs mera »

Virve Miettinen Kommentera

ALA-architects-1st-prize

En ny vändning – centrumbibban i fokus 18.9.

Det nya Centrumbiblioteket i Helsingfors har varit ett viktigt diskussionsämne redan länge. En internationell arkitekturtävling blev oerhört populär. När tävlingen avgjordes i juni avgick ett bidrag kallat Käännös med segern. Huset planeras som bekant att byggas vid Tölöviken och om allt går väl står det färdigt år 2017 då Finland fyller 100 år.

Ett nytt bibliotekshus i centrum av Helsingfors väcker många tankar kring bibliotek och bibliotekets uppgift. Kom med och lyssna på vad biblioteks- folk och kulturfolk har för tankar och delta gärna själv i diskussionen.

Diskussionskvällen ”En ny vändning – centrumbibban i fokus” går av stapeln i Tölö bibliotek (Topeliusgatan 6) onsdagen den 18 september kl. 18.00. Välkommen!

Medverkande: biblioteksdirektör Tuula Haavisto, biblioteksdirektör Maija Berndtson, serviceansvariga vid Tölö bibliotek Maria Repo-Rostedt och kulturchef Philip Teir.

Virve Miettinen Kommentera

satusynttarit_7344

Sagokalas på biblioteket!

Sagor och stoj på ett festligt födelsedagskalas! Allt detta utlovas hösten 2013 då Helsingfors stadsbibliotek testar en ny tjänst där familjer får tillfälle att ordna en sagolik födelsedagsfest på biblioteket. Sagokalaset är avsett för barn i åldrarna 6–10 och kalasen hålls på Richardsgatans bibliotek i oktober-november.

Det finns tre olika festteman bland vilka födelsedagsbarnet kan fritt välja sin egen favorit: cirkus, pirater och prinsessor. På sagokalaset är vi på äventyr i sagovärldar, vi gör zoetropanimationer, pimpar berättelser, leker, sjunger och mumsar i oss läckerheter så klart! Biblioteket ordnar innehåll, program och rekvisita enligt temat, föräldrarna står för serveringen. På sagokalaset kan man också ta de roligaste festbilderna framför en fondvägg med sagotema!

Läs mera »

Virve Miettinen Kommentera

2-Kaannos-keskustakirjasto-metropolin-sykkiva-sydan

”Käännös” vann arkitekturtävlingen för centrumbiblioteket

Arkitekturtävlingen om en byggnad för centrumbiblioteket i Helsingfors är avgjord. Vinnare blev ett bidrag kallat Käännös. Något andra pris delades inte ut. Bidragen Liblab och Kasi, som valdes ut bland 544 bidrag, kom på delad tredje plats. Dessutom delades fem hedersomnämnanden ut. Läs mera »

Virve Miettinen Kommentera

Tonttibileet-keskustakirjasto-fillarikirjasto-1

Bibliotekscyklarna bjuder stadsborna in till Tomtfest

Spänningen stiger – vinnaren i centrumbibliotekets arkitekturtävling Metropolens pulserande hjärta avgörs den 14 juni. Den nya tidens bibliotek har planerats tillsammans med stadsborna redan länge. Därför vill vi vara där människorna är när det drar ihop sig till fest.

Biblioteket ska vara där människorna är, på gatorna och gränderna, på de platser där stadsborna samlas, gör sina sysslor och lever sina liv. Centrumbiblioteket tar bibliotekets färdigheter, kunskaper och berättelser till människorna med hjälp av sex cyklar och bjuder dem in till att hitta nya möjligheter att göra saker tillsammans. Läs mera »

Virve Miettinen Kommentera

Keskustakirjasto-tonttibileet

Vinnaren i arkitekturtävlingen offentliggörs 14.6.2013.

Vinnaren och övriga pristagare i arkitekturtävlingen för Centrumbiblioteket Metropolens pulserande hjärta offentliggörs 14.6.2013. 

Tävlingens vinnare presenteras i tävlingens webbplats, i Centrum Bibliotekets webbplats och i Helsingfors Stadsbibliotekets webbplats

Tävlingens vinnare presenteras för stadsborna framför Musikhuset kl. 12 – 18. i Tomtfesten. Stadsborna kan ochså se Bibbans Fillarer runtom staden 13.-14.6. Bibbans Fillarer presenterar framtids bibliotek.

Vinnaren och andra 540 kandidater  kommer ochså i utställning i Busholmen 15.-20.6.

 

Virve Miettinen Kommentera

Kaupunkinaytot-Forum-Virum-Keskustakirjasto

Rösta och kommentera centrumbibliotekets sex i topp

De sex bästa bidragen i arkitekturtävlingen om centrumbiblioteket visas upp på pekskärmar i innerstaden och på adressen keskustakirjasto.fi/aanesta den 23 mars –7 april. Du kan enkelt bläddra bland förslagen och rösta på din favorit. Helsingforsborna kan dessutom kommentera kandidaterna på tävlingssidan. Allmänhetens åsikt presenteras för juryn och publiceras på nätet. Hittills har det kommit in xxx röster. Omröstningen pågår ytterligare en dryg vecka. Tävlingsbidragen och miniatyrerna visas samtidigt i konstmuseet Mejlans fram till den 5 april (stängt under påsken 29 mars–1 april). Läs mera »

Virve Miettinen Kommentera

s2010_Central_library

Centrumbibliotekets vinnarkandidater i en utställning 23.3.-5.4.

De sex verk som gått vidare i arkitekturtävlingen Metropolens pulserande hjärta har nu bearbetats. De, inklusive nya bilder och miniatyrmodeller, finns till påseende i Mejlans konstmuseum 23.3 – 5.4. Vinnaren utses i juni.

Verken valdes i november 2012 bland 540 ursprungliga kandidater. De tävlande har haft tre månader tid att bearbeta sina förslag enligt juryns riktlinjer. Verken är fortfarande försedda med signatur.

Läs mera »

Virve Miettinen Kommentera

1 wheel-chair-skateing

Flytta på hindren och öppna dörrarna – det kommer någon i rullstol!

KOLLEKTIVENS GEMENSAMMA BIBLIOTEK – DEL 2

Offentliga byggnader har ofta tunga dörrar. Tänk om du inte skulle kunna öppna dörren till biblioteket själv? Ibland är servicedisken rätt hög. Tänk om den var så hög att du inte skulle kunna se vad som finns på den? Succéfilmen om och av handikappade, Kovasikajuttu, berörde många, men skulle det kännas rätt att bli rörd framför bibliotekets utlåningsmaskin?

Biblioteket är avsett för alla. Det är ett socialt rum som gör det möjligt att delta i aktiv samhällsverksamhet och informationsförmedling. På biblioteket kan du vara dig själv och kostnadsfritt göra sådant som intresserar dig. Du är välkommen.

För att vara allt detta för var och envar, bör biblioteket vara tillgängligt. Också handikappade bör kunna komma till biblioteket smidigt och problemfritt. I detta kan det nya centrumbiblioteket visa vägen och föregå som ett gott exempel både för andra nybyggnader och ombyggnadsobjekt. Läs mera »

Virve Miettinen Kommentera

1 Literaturehouse-Oslo

Många vägar från en bok

När människor som läst samma bok samlas för att diskutera den, föds en säregen stämning och speciell vänskap. De många världarna inuti en bok flödar samman genom deras upplevelser och yttranden. Lite sådan var stämningen i Kiasma den 23 januari när olika aktörer från bok- och litteraturfältet samlades till centrumbibliotekets Litterära förmiddag. Med fanns bloggare, förlagschefer, författare, poeter, lärare inom ordkonst, modersmålslärare, journalister och folk från medier, representanter för litteraturorganisationer, -föreningar och -institutioner. Allt som allt fler än 50 personer med starka band till boken och litteraturen. När deras kunskaper och färdigheter möttes, fick boken ett helt nytt liv – nya samarbetsformer, koncept och synvinklar. Läs mera »

Virve Miettinen Kommentera