Satusynttärit kirjastossa!

Satuja, touhua ja riemukasta synttärimeininkiä! Tätä kaikkea on luvassa syksyllä 2013, kun Helsingin kaupunginkirjastossa testataan uutta palvelua – synttäreiden järjestämistä kirjastossa. Satusynttärit ovat kaupunkilaisten itsensä suunnittelemaa toimintaa, keskustakirjaston osallistuvan budjetoinnin tuloksena syntynyt pilottiprojekti.

Kolme satumaista juhlateemaa

Pilotin puitteissa toteutetaan yhteensä kahdeksat synttärit tämän vuoden loka-marraskuussa Rikhardinkadun kirjaston satuhuoneessa. Ilmoittaudu ja varaa omasi ajoissa! Satusynttäreiden kohderyhmänä ovat 5-10 -vuotiaat lapset. Synttäreillä on kolme erilaista teemavaihtoehtoa: prinsessat, merirosvot sekä sirkus. Näistä juhlien sankari saa valita mieluisimman ja valittu teema näkyy synttäreillä monella tapaa, aina printattavien kutsukorttien kuvituksesta synttäreiden rekvisiittaan ja juhlien sisällöstä juhlatilan koristeluun. Mukaan mahtuu kerralla max. 10 lasta. Toivomme, että lapsen vanhempi on mukana synttäreillä. Tarjoilut voi tuoda mukanaan kirjastoon. Sovitaan käytännön järjestelyistä tarkemmin ilmoittautumisen yhteydessä!

Klikkaa tästä satusynttäreiden omalle sivustolle!

Toteuttajina lastenkirjastotyön ammattilaiset

Satusynttäreitä ovat toteuttamassa helsinkiläisten kirjastojen lastenkirjastotyön ammattilaiset. Oulunkylän kirjaston lastenosastolla työskentelevä Sini Helminen odottaa innolla satusynttärikokemuksia: Satusynttärit yhdistävät kaksi maailmaan parasta asiaa: syntymäpäiväjuhlat ja satukirjojen taianomaiset maailmat. Kirjan avaaminen ensi kertaa tuntuu aina siltä kuin avaisi synttärilahjan. Koskaan ei tiedä minkälainen seikkailu sisällä odottaa; onko käärepaperin sisään kääritty Tylypahka vai Mikä-Mikämaa?

Unohtumattomia synttärielämyksiä

Satusynttäreiden tarkka ohjelma sovitaan yhdessä sankarin vanhempien kanssa. Synttäreiden sisältöön kuuluu mm. satuhetkiä, zoetrooppi-animaation tekemistä, liikunnallisempia ohjelmanumeroita, herkuttelua sekä synttärikuvien ottamista satumaisen kuvaustaustan avulla. Lisäksi lastenkirjailijat Riina Katajavuori, Katri Tapola ja Johanna Venho ovat kirjoittaneet kirjaston satusynttäreitä varten lyhyet tarinat jokaisesta synttäriteemasta, joiden avulla leikitään adjektiivileikkiä. Unohtumattomia juhlahetkiä on siis luvassa syksyn mittaan!

Pilotista pysyväksi toiminnaksi?

Satusynttäripilotissa kerätään kokemuksia synttäritoiminnan järjestämisestä kirjastossa. Jos pilotti on onnistunut, on aika miettiä onnistuisiko sen jatkokehittäminen ja räätälöinti osaksi kaupunginkirjaston vakituisia palveluita tulevaisuudessa.

Tutustu tarkemmin:

Kuvat: Satu Haavisto/ Helsingin kaupunginkirjasto